Zonder Powerpoint, wat een verademing!

Lees meer

Zonder Powerpoint, wat een verademing!

Gebruik je nog altijd Powerpoint of het inmiddels terrein winnende Prezi bij je presentaties?  Hoe zou het zijn om daar helemaal mee te stoppen? Misschien niet voor altijd en in alle situaties, maar voorlopig …. om jezelf de ruimte te gunnen om te ontdekken dat het anders kan? Dat je goed presenteren gewoon kunt leren en tot de ontdekking komt dat je helemaal geen Powerpoint meer nodig hebt. In deze nieuwsbrief geef ik je een aantal tips voor een 100% Powerpointfree bestaan.

Natuurlijk is het flitsend die filmpjes, geluidjes en foto’s die sprekers inzetten om hun lezingen of presentaties kracht bij te zetten. Er gaat echter niets boven een spreker die gewoon een goed verhaal vertelt, waarbij je als toehoorder op het puntje van je stoel zit. En ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik verveel me binnen 5 minuten dood als iemand met bullets begint te smijten en z’n powerpoint al spiekbriefje gebruikt. En ja ik geef toe, soms kun je niet om een visuele presentatie heen. Foto’s of video’s vertellen in hele korte tijd iets wat je in woorden nooit kunt uitdrukken. Doe dat alleen als je illustraties ook echt je boodschap versterken.

Nog even een paar nadelen van het gebruik van Powerpoint op een rijtje:

 • De aandacht van het publiek gaat dan naar het scherm en niet naar jou!
 • Je bent altijd afhankelijk van techniek. Doet de beamer het, werkt de computer mee, wordt m’n usb-stick herkend, etc?
 • Sheets zijn met het hoofd gemaakt. Er zit geen gevoel in.
 • Te veel sheets leiden de aandacht af en zijn saai.
 • Interactie met de zaal wordt beperkt.
 • Toehoorders die sheets lezen, luisteren niet naar jou.
 • Publiek leest veel sneller dan jij je sheets voorleest.
 • Je kunt geen oogcontact maken als je vanaf je sheets leest.
 • En misschien wel een van de grootste nadelen: het maken van een Powerpoint kost ongelofelijk veel tijd.

Ja, en er zijn natuurlijk ook voordelen aan het gebruik van Powerpoint:

 • Het leidt af van je ‘spreekangst’
 • Je hebt een houvast voor de opbouw en structuur van je verhaal.
 • Het ziet er al snel professioneel uit
 • Je kunt achteraf een handout van je verhaal uitdelen

Hoe het anders kan? De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos.
In de voorbereiding van je verhaal of tijdens je presentatie is er nog zoiets wonderlijks als creativiteit. De rijkdom daarvan is eindeloos en je publiek zal snel verrast en geïnteresseerd zijn. Het is gewoon een kwestie van durven en doen. En een goed idee bespaart je een heleboel tijd.

Ik was een keer bij een lezing van Frank Schaper, de auteur van Hoe je een geboren leider wordt Hij zet een stoel neer voor het publiek en naast zich een Albert Heijn-tas vol met boeken. Hij haalt er een tekening uit die hij had gemaakt van zijn vader vlak voordat hij stierf. Hij vertelt dat hij zich na diens dood ineens realiseerde, dat hoe hij zijn vader getekend had hij eerder gezien had. Na wat speurwerk op Google kwam hij erachter dat het een tekening was uit het stripboek Don Bosco uit zijn jeugd. Dit is het begin van zijn fascinerende verhaal over hoe geboren leiders onbewust beïnvloed worden door de levende en fictieve rolmodellen uit hun kinderjaren. Het ene na het andere boek haalt Frank tevoorschijn om zijn verhaal te illustreren. Anderhalf uur lang luister ik ademloos naar de man op de stoel naast de boodschappentas.

Mijn belangrijkste tip is dan ook voor je Powerpointloze sprekerscarrière:
Besteed alleen maar tijd in je voorbereiding aan dingen die je nog niet weet of kent. Echt waar, de meeste mensen zitten uren te stressen in hun voorbereiding op zaken die ze al lang weten, waar ze gewoon deskundig in zijn.

Natuurlijk heb je nagedacht over je boodschap, wie je publiek is, waar je gaat spreken en welk resultaat je met je presentatie wilt bereiken. Maar dan komt het….: Hoe ga je dat vorm geven? Je kunt gewoon gaan staan en vertellen, je kunt met je publiek in de interactie gaan, maar essentieel is dat je voor je zelf een vorm bedenkt die past bij de boodschap die je wilt vertellen. En geloof me, die is er altijd. Daar heb je echt geen Powerpoint voor nodig.

Om een voorbeeld te noemen, je kunt in de voorbereiding van je verhaal op zoek gaan naar een voorwerp dat in jouw leven van betekenis is (geweest). Dat kan van alles zijn: een schilderij, een beeld, een zwemdiploma, een prijs, een film, een boek, een sieraad, een foto… etc. Een foto kan je natuurlijk wel mooi projecteren, zodat iedereen ‘m goed kan zien. Maar gewoon een fotolijstje meegenomen van de muur of de schoorsteenmantel heeft ook zo zijn charme. Aan de hand van dat voorwerp bouw je je verhaal op en daar baseer je je boodschap op. Simpel, maar heel effectief. Ik zou zeggen probeer het eens. En daarnaast kun je natuurlijk sowieso een beeld oproepen door een persoonlijk verhaal in je openng te gebruiken, zoals ik in de nieuwsbrief De ideale opening voor je presentatie al noemde.

Ik wens je veel succes met je Powerpointvrije presentaties

5 reacties op “Zonder Powerpoint, wat een verademing!

 1. Heerlijk! Weg met die powerpoints.
  Ik ben nog op zoek naar ideeën om de informatiekraam te vervangen en info op een leuke pakkende manier te verspreiden. Het is voor een Koepelorganisatie Amateurtoneel. Zij willen meer bekendheid onder de achterban genereren en informeren wat ze voor hen kunnen betekenen. Het eerste idee was een kraam te zetten op het theaterfestival dat ze organiseren, maar dat leek ons saai!
  Iemand ideeën ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *