Zie jezelf niet als spreker!

De meeste sprekers voor een publiek leven met de gedachte dat ze iets moeten zeggen, dat ze hun publiek moeten informeren, moeten amuseren. Of dat ze iets moeten verkopen en dat hun verhaal dus wel goed moet zijn.

Lees meer

Zie jezelf niet als spreker!

De meeste sprekers voor een publiek leven met de gedachte dat ze iets moeten zeggen, dat ze hun publiek moeten informeren, moeten amuseren. Of dat ze iets moeten verkopen en dat hun verhaal dus wel goed moet zijn. Al die gedachten kunnen angst en spanning veroorzaken. Ze kunnen ertoe leiden dat er precies gebeurt waar je bang voor bent: dat het publiek zich verveelt, of – nog iets zwaarder gezegd – dat de toehoorders jou ‘afwijzen’ in je beleving.

Als je je gedachten over spreken in het openbaar verandert, is de kans groot dat ook je beleving van voor een publiek staan verandert. Van bijvoorbeeld angstig en gespannen naar krachtig en vol zelfvertrouwen. Het simpelst is om dat te ervaren in een veilige oefensituatie, zodat je het later ‘in het echt’ probleemloos kunt toepassen.

Als je als spreker voor een groep komt te staan, kun je overvallen worden door gedachten als “ik heb niks te vertellen”, “ik kan dit niet”, “dit is moeilijk”, “ze vinden me niet leuk”, “ik ben niets waard”. Als je in een veilige setting deze gedachten of overtuigingen letterlijk onder woorden brengt en ze worden zonder oordeel gehoord door je publiek, dan boeten ze meteen aan kracht in. De invloed van dit soort gedachten wordt meteen minder. Op deze manier zul je bovendien precies het tegenovergestelde ervaren: namelijk als je laat zien wie je werkelijk bent, word je voor je publiek ineens een stuk aantrekkelijker om naar te luisteren. En als je daarin de smaak te pakken krijgt, zul je merken dat al die ‘valse’ aannames, gedachten en overtuigingen zullen verdwijnen, samen met angstige gevoelens die daarbij horen.

De kunst is om NIET meteen met spreken te beginnen om de ruimte te vullen. Sta eerst eens aandachtig stil bij het onderwerp waar je het over wilt hebben. In plaats van het idee dat je je luisteraars moet informeren of motiveren, stel je voor wat voor uniek idee jij hebt bij je onderwerp en hoe dat jouw eigen passie prikkelt. Dit is wat je publiek in een vroeg stadium wil horen om met je mee te gaan in je verhaal. Zie ook mijn eerdere blog De ideale opening voor je presentatie

In haar beroemde Tedtalk The secret structure of great talks vertelt Nancy Duarte dat je als spreker niet ‘de held’ bent, zoals wij gewend zijn te denken. Nee, je publiek is de held in het verhaal en jij bent als spreker de zogenaamde mentor die de held (het publiek) helpt zijn weerstand te overwinnen door goed naar ze te luisteren. Als spreker ben je de mentor die het publiek meeneemt van een gewone naar een hele bijzondere wereld. Daar ligt de kracht van je verhaal. Daar kan je je passie en je idee in kwijt. Kijk nog eens op je gemak naar deze Tedltalk en zie jezelf in het vervolg niet meer als spreker, maar als degene die met passie een verhaal komt brengen en zijn publiek daarin meeneemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *