Wat dacht je van een mentor?

Lees meer

Wat dacht je van een mentor?

In mijn werkzame leven heb ik één keer een vaste baan gehad. De rest van de tijd werkte ik free lance en vanuit m’n eigen onderneming. Ik ben ook maar één keer ontslagen. Dat was op mijn eigen verzoek, uit die ene vaste baan die ik toen had. Van deze job werd ik niet gelukkig en ik kon mijn talenten – voor zover ik die kende – er niet in kwijt. Met twee peuters thuis en een hypotheek was dit een gewaagd besluit. M’n vrouw, familie en vrienden stonden niet te juichen. Toch was er iets in mij dat zei dat ik dit moest doen, zonder te weten waartoe dit zou leiden.

Ontmoeting met een mentor
Ik had wat spaargeld om een jaar te kunnen overbruggen. Ik had geen enkel idee wat ik zou gaan doen. In mijn zoektocht stuitte ik op een bureau dat academici begeleidde om zelfstandig ondernemer te worden. Dat leek me wel wat. Mijn begeleider daar, Marco, bleek achteraf gezien voor mij een sleutelrol te vervullen in min bestaan. Voor mij was hij een mentor. Hij introduceerde me in een internationale organisatie voor persoonlijke empowerment. Daar kwam ik in contact met wat ik als mijn roeping ervoer: coaching. Dat zou ik gaan doen. En zo geschiedde. Ik vond een goede maar kostbare trainersopleiding, sloot een lening af en startte als trainer/coach. Zonder de hulp van Marco had ik deze stap vermoedelijk niet genomen. We hebben nog steeds contact en ik leer nog altijd van hem. Ik ervaar het hebben van één of meerder mentoren als een verrijking van mijn professionele en persoonlijke bestaan.

De Reis van de Held
In mijn eerdere loopbaan maakte ik documentaires. Ook heb ik een grote voorliefde voor speelfilms. Al heel lang ben ik gefascineerd door hoe verhalen worden verteld en scenario’s worden geschreven. Als je goed oplet volgen die verhalen telkens dezelfde structuur. Deze universele vertelstructuur wordt ook wel ‘De Reis van de Held’ genoemd, bekend van het werk van mytholoog Joseph Campbell. De (meestal) twaalf stappen uit de Reis van de Held bieden niet alleen eindeloze inspiratie om verhalen te schrijven, het is ook een geweldige basis voor een persoonlijk ontwikkelingsprogramma.

Naast de public speaking trainingen die ik al jaren geef bied ik vanaf nu ook ontwikkelprogramma’s aan voor individuen en teams gebaseerd op deze Reis van de Held. Ik doe dat nu zelf vanuit de rol van mentor. Interessant is dat in de Reis van de Held zelf de mentor ook altijd ten tonele verschijnt. Het is de fase waarin de held hulp krijgt, nieuwe vaardigheden leert of nieuwe bronnen van wijsheid aanboort.

Zou je als leider – alleen of samen met je je team – wel inspiratie, ruggesteun of wegwijsheid kunnen gebruiken om verder te komen, neem dan gerust eens contact met mij op. Ik vertel je met plezier wat een mentor jou of je organisatie kan bieden.