Stilte en Spreken als succesfactoren

Lees meer

Stilte en Spreken als succesfactoren

Ik ben de afgelopen weken persoonlijk door een achtbaan gegaan waarbij Stilte en Spreken een belangrijke rol hebben gespeeld. Nu is er weer rust en nieuw perspectief. Het had wel wat voeten in aarde voordat zover was.
Het begon twee weken geleden. Ik zocht het boekje De Zeven Sprituele Wetten van Succes van Deepak Chopra weer eens op in mijn boekenkast. Aantrekkelijke titel, nietwaar? Wie wil dat niet, de wetten van succes kennen, en zeker de spirituele? Ik heb het boekje al een paar keer gelezen. Het is al meer dan 15 jaar geleden gepubliceerd. En toch blijft het telkens weer opduiken. Het is ook een van de weinige boeken die ik vaker lees. Ik doe het boekje ook regelmatig cadeau.

Een diep verlangen naar succes motiveert mij telkens mijn toevlucht tot iets eenvoudigs te nemen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat succes eenvoudig te bereiken is, ook al maak ik het voor mezelf nogal eens ingewikkeld. Het ligt veel dichter bij – als we het al willen zien – dan we denken. Daarom dit boekje. Het is een eenvoudig boekje: mooi uitgegeven, 7 hoofdstukken, ruime leesbare bladspiegel, 131 pagina’s. Ik lees het anders dan andere boeken. Ik lees een hoofdstuk, laat het bezinken en doe wat oefeningen en aanbevelingen en kijk of ik die van nature kan blijven doen. Dat op zich is al of ik opnieuw naar school ga. Bovendien is het heel bevredigend als het me lukt om me de aanbevelingen uit het boekje eigen te maken en – nog belangrijker – dat vol te houden.

Zo sloeg ik twee geleden opnieuw het eerste hoofdstuk op: De Wet Van Pure Potentialiteit. Het is belangrijk dat we ons bewust zijn dat ons ware ik uit pure potentialiteit bestaat. Als we ons dat realiseren worden we één met de kracht die alles in het universum mogelijk maakt. Heavy stuff, nietwaar? In alledaagse woorden: al het door mij verlangde succes is potentieel al aanwezig in mij en wacht er alleen maar op om naar buiten te komen, om zichtbaar te worden, zodanig dat ik het zelf ook zie. Voor een met zijn missie worstelende ondernemer die ik momenteel ben is dat niet alleen goed nieuws. Het heeft ook alle risico in zich dat ik word teruggeworpen in oude overtuigingen: of ik dit wel kan, of ik wel goed genoeg ben, of ze wel op mij zitten te wachten. Mijn verlangen naar succes én de angst ervoor lijken elkaar tot nu toe in evenwicht te houden. En na een deprimerende periode van enkele maanden kan ik zeggen dat ik er klaar mee ben, met de angst voor succes. Ik ga de weg vrijmaken de komende tijd om mijn potentieel de vrije loop te laten en al mijn aanwezige talenten in te zetten voor mijn persoonlijke en zakelijke succes.

Toepassen van de Wet van Pure Potentialiteit wordt gestimuleerd door 3 oefeningen, waarmee ik twee weken geleden startte op dagelijkse basis. 1. Twee keer per dag minstens een half uur stil zijn 2. Elke dag de tijd nemen om één te worden met de natuur en 3. Vandaag zal ik over niets dat gebeurt, oordelen. Met name het stil zijn bracht me meteen van alles. Ik ging gewoon ’s morgens en ’s avonds zitten zonder dat er iets hoefde en ik was stil. Het was wonderbaarlijk prettig! Het grappige was dat ik merkte dat ik ook onderweg in de auto de radio niet meer aandeed. Ik vond het heerlijk…. Stilte. Er kwamen nieuwe ideeën tot me. Ik was minder gestresst. Tot mijn grote verrassing belde meteen de eerste dag een potentiële klant, die al een jaar op mijn bellijstje stond en die ik om een of andere reden maar niet belde. Ik had hem voor de week erop op mijn to-do-list gezet. Nu belde hijzelf. Dit kon toch niet waar zijn, dacht ik. Zonder enige twijfel legde ik het verband met mijn stil zijn, alsof ik letterlijk in contact stond met iets dat ik alsmaar niet kon of wilde zien.

Als ondernemer wil ik natuurlijk gebeld worden en niet telkens achter klanten aanbellen, of nog erger, me voornemen te bellen en het telkens niet doen. Daar ben ik ook zo klaar mee! Maar wat er nu gebeurde bracht me eerst in vervoering en daarna begon ik te twijfelen. Zo simpel kon het toch niet zijn? Door stil te zijn kwam datgene tot me dat ik nodig had om succesvol te zijn: klanten die met mij willen werken! En daarna werd ik onzeker en somber, ja wanhopig zelfs. Binnen een paar dagen was mijn euforie totaal verdwenen en kwam ik in een diepe put terecht. Ineens geloofde ik niet meer in wat ik aan het doen was: mezelf als coach en trainer van van alles en nog wat (lekker duidelijk, hè?) in de markt zetten, terwijl ik na een paar jaar rommelen nog steeds niet genoeg klanten had. Ik betrapte me erop dat ik met alles wilde stoppen en raakte ook meteen in paniek dat ik niet wist wat ik dan ging doen. Ik zat vast, muurvast.

Op eerdere momenten in mijn leven had ik al eens maanden, ja zelfs jaren ‘vast’ gezeten. Ik kon er toen slecht over spreken. Had het gevoel dat ik gefaald had. Het lag aan veel, maar niet aan mij! Ik projecteerde m’n shit op de buitenwereld, maar ik sprak niet over mijn gevoel. Dat gebeurde nu als vanzelf. Alsof de stilte het mogelijk had gemaakt om eindelijk goed te luisteren naar wat er in mij leefde: Woede, frustratie, wanhoop en verdriet over wat er nu allemaal niet lukte. Na een paar dagen stilte en verwarring en angst voor succes begon ik te spreken over wat er in mij leefde. Tegen hele lieve mensen uit mijn netwerk (ik noem geen namen – ze weten zelf wie ik bedoel). Ik zei dat ik me wanhopig en verdrietig voelde en niet meer wist hoe ik verder moest met mijn onderneming. Dit letterlijk zo uit te spreken bracht mij veel. Het was okay zo: ik veroordeelde mezelf niet, ik werd niet veroordeeld door mijn lieve toehoorders. Sterker nog ik kreeg hulp van ze. Ze waren er onvoorwaardelijk voor mij en ik voelde me vrij te spreken en zag dat zó spreken – wat ik anderen ook in mijn eigen workshops leer – voor mij het begin van een nieuwe periode inluidde.

Een vriend van mij zei dat hij niet het idee had dat ik ‘vast’ zat, maar dat ik eerder te veel ideeën leek te hebben. En dat is waar. Ik realiseerde me meer dan ooit dat ik een keuze te maken had voor nog maar één ding. Ik zou me helemaal gaan richten op Authentiek Spreken en Presenteren, waar ik al een klein jaartje mee aan het experimenteren was, naast allerlei andere totaal verschillende opdrachten.

Ineens voel ik dat ik door zelf echt te gaan spreken over wat er bij mij leeft uitkom op wat ik anderen al tijden aan het leren ben. Daarom kan ik er nu voor het eerst echt succesvol in gaan worden. Dat wéét ik nu gewoon. Ik kan nu – beter dan ooit te voren – mensen helpen die worstelen met hun presentaties om authentiek en met zelfvertrouwen voor groepen te spreken. Dat is mijn ding. Ik voel het gewoon. Daar gaan nog hele mooie dingen gebeuren. Ik zie dit nu al als een enorm succes! Dat ik zover ben dat ik durf te kiezen en al het andere loslaat dat niet echt mijn ding is, maar waarvan ik dacht dat dat zo was. Stilte en Spreken vanuit de relatie met mezelf en de ander vormen juist de pijlers van mijn trainingen Gepost in Authenticiteit, Blog

9 reacties op “Stilte en Spreken als succesfactoren

 1. Hoi Piet,

  toen ik vorig jaar bij jou de workshop volgde, leerde ik voor het eerst hoe het is om werkelijk contact te maken met de boodschap die in mijn hart leeft. Om die vervolgens authentiek naar buiten te leren brengen. Doodeng vond ik het. Stilte was voor mij al een bekend fenomeen en absoluut een aanrader voor iedereen… maar om de diepste gronden van je hart te delen met de wereld, is je kwetsbaarste zelf openbaren. Met vallen en opstaan heb ik sinds jouw workshop hiermee ervaring opgedaan. Hoewel het nog steeds doodeng is, deel ik de boodschap steeds regelmatiger. Het verdiept zich telkenmale. Hoewel ik anderen coach in o.a. authenticiteit, heb ik er zelf ook angsten op, en niet te zuinig. Inmiddels weet ik steeds sterker: de overwegingen, de angsten, alles… het is wonderschoon. Potentialiteit en stilte… twee van de vele synoniemen van het allesomvattende begrip Liefde. In dit geval voor je eigen grootsheid.

  Prachtig dat je dit deelt! En terug, sterker dan ooit.

  Groeten van Marco

 2. Lieve Piet,

  Als je eens wist waartoe je mij gebracht hebt. Ik bewonder je al vanaf het moment je de ander( mij) liet ervaren waar het potentieel zit. De authenticiteit die zijn weg vond in de kindertekeningen. Dat ligt achter mij maar ook steeds weer voor me. Ik ben je gaan ontdekken op internet. Jongen, je bent op de goede weg ga voort ga voort.
  BEWONDERENDSWAARDIG……………………………..
  hartegroet Francien.

 3. Jeetje, ben er stil van Piet! Wat mooi dat je dit deelt en wat heerlijk dat je je rust gevonden lijkt te hebben in je keuze. Overigens vind ik dat ‘al het andere’ – mocht je daar coaching onder verstaan – ook ‘je ding’ is. Dat heb ik, en ook vrienden van me die jou mochten ontmoeten, mogen ervaren. Kan het misschien zijn dat je al succesvol bent en er nu in mag geloven van jezelf?!

  En dan je voornemen iemand te bellen en het niet te doen. Tja, ik wil jou ook al een tijdje bellen en het komt er maar niet van. Nu ik ziek thuis zit en in stilte veel tijd doorbreng, spreekt er van alles in me. Die stilte brengt rust en die rust brengt naar boven wat ik werkelijk denk/zeg/voel. En dat voelt authentiek! Dank.

  Ik bel je, niet om m’n lijstje af te vinken, maar omdat ik je graag wil ontmoeten! Warme groet, Anique

 4. Herkenbaar en ja …… wat is authenticiteit? Volgens Carol Steiner “the ability to be incompetent” – onontbeerlijk voor innovatie (vernieuwen/ veranderen?)!

 5. Dag Piet,
  Dank voor je open verhaal.
  Herkenbaar hoor die dips!

  Als vanzelf is misschien gebeurt wat er nodig was; ingaan op de uitnodiging om dat los te snijden wat niet (meer) bij jou past…?

  Vanuit het gedachtegoed van Lee Glickstein (waar we allebei wat mee hebben) herhaal ik voor je; it’s already there!

  Piet, je hebt alles in huis en de mooie dingen gebeuren!
  Hartelijke groet,
  Lianne

 6. Lieve Piet,

  Ik lees je blog nu pas, maar eigenlijk wist ik wat erin stond: de herontdekking van jezelf en alles wat er al in jou is!

  En dat is VEEL Piet, heel VEEL!

  Sinds ik bij jouw training Authetiek spreken heb geleerd om vanuit mijn kern te spreken, heb je ook bij mij een luikje geopend! En die gaat ook niet meer dicht! Openheid brengt me zo veel en leidt tot ook bij mij tot het ontdekken van mijn ongekende vermogens!

  Heel fijn om te lezen, te ervaren, te zien en te voelen dat jij jouw ongekende vermogens hebt bevrijd!

  Dikke knuffel, Judith

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *