Overtuig met een klinkende performance

Bij presentaties richten we ons vaak op de inhoud. Onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Albert Mehrabian toont aan dat communicatie voor slechts 7% om de boodschap draait. Met name de klank van de stem speelt een belangrijke rol. Lees het gastblog van stemtrainer Mariska Wessel die samen met Piet Hurkmans de training My Voice verzorgt.

Lees meer

Overtuig met een klinkende performance

Een flitsende presentatie geven, die droombaan bemachtigen, of je team inspireren– daarvoor heb je niet alleen een goed verhaal nodig, maar vooral ook een pakkende performance. Bij veel presentatietrainingen wordt hievoor gewerkt aan lichaamstaal, maar daarmee komt je verhaal nog niet tot leven, dat gebeurt voornamelijk door je stem goed in te zetten! Lees in dit gastblog van stemtrainer Mariska Wessel hoe je je totale performance vergroot door je stem als basis te trainen.

Stemtraining : ontspannen en kleurrijk spreken
Een vrijdagmorgen in studio Begijnhof Amsterdam. CEO van een internationaal bedrijf aan de Zuid-as: ‘Ik merk dat ik tijdens het presenteren vaak druk op mijn stem voel en onder spanning verval in monotoon spreken… Ik vermoei mezelf teveel en natuurlijk ook mijn publiek en ik weet dat dat anders kan.’ Na een korte intake vertelt hij dat hij als kind licht stotterde: ‘Daar ben ik gelukkig overheen gegroeid, maar het is wel de zwakke plek in mijn systeem. Bij lichte stress, spanning slaat het op m’n stem.’ ‘Dat is bij veel mensen het geval’, verzeker ik hem ‘en daar gaan we wat aan doen.’ Ik maak wat aantekeningen van mijn bevindingen en we gaan aan de slag

Overtuigen dat doe je met de juiste stem
We filosoferen over de aspecten van communicatie (verbaal, vocaal en visueel) aan de hand van theorieën van Mehrabian, Schulz en Aristoteles. We concluderen dat de inhoud pas succesvol bij je publiek landt als “de verpakking”, je stem en je hele performance die inhoud draagt. Ik vertel over het recente onderzoek door Nicholas Epley van de Universiteit van Chicago. De onderzoekers merkten op dat de werkgevers en recruiters de sollicitanten een stuk intelligenter, competenter en meer doordacht vonden, wanneer ze de pitch hoorden dan wanneer ze die lazen. Ja, overtuigen doe je met de juiste stem.

Verder analyseren mijn klant en ik een aantal sprekers van Rutte, Obama tot het clipje Thatcher before and after voicetraining. Vervolgens zoomen we in op de werking van de stem. Een korte anatomische les die eindigt bij dit prachtplaatje van Man Ray:

Man RayJe stem: een klinkend instrument. Elk snaarinstrument klinkt op de wet van ruimte en veerkracht. Bedenk maar eens dat jij dit bent als spreker. Twee snaren (je stembanden) worden door de lucht uit je longen in trilling gebracht, je adem is de strijkstok, en je lichaam fungeert als klankkast. De snaren moeten vrij vibreren dus de ruimte waarin ze klinken is belangrijk. En ja die ruimte is inderdaad je lichaam, de klankkast. Met stemtraining maken we die klankkast sound proof , zodat de klank vrij en ontspannen klinkt. Spreken is het verklanken van je gedachten. Die gedachten zitten in je hoofd maar klinken op en in je lichaam… Je adem is de basis van spreken, de brandstof voor je geluid. Hoe meer je die luchttoevoer beheerst hoe beter, dat regel je met je middenrif.

In de adem- en stemoefeningen staat mijn klant als een huis en klinkt als een klok. Zijn klank is voller en vrijer. Door letterlijk het spreken fysiek te maken komt er meer gelaagdheid in zijn stem. Ook is zijn houding energiek en open. ‘Open je lichaam, borstbeen op, lange nek’, instrueer ik hem. Ik zie hem snel vorderingen maken.

Nu naar de praktijk, de presentatie. We oefenen de start met opkomst op het podium Zodra hij zich richt op de informatie – de financiële analyse die hij moet geven – dan hoor en zie ik hem de aandacht verleggen naar het hoofd: veilig op de inhoud, weg uit de klank en expressie……

Zingen is spreken met LEF
‘Kom, we gaan zingen.’ Mijn klant schudt zijn hoofd en lacht: ‘Als ik iets niet kan, dan is het zingen… bovendien, ik vind het doodeng.’ ‘Zingen’, zeg ik ‘is spreken met LEF. Je gebruikt hetzelfde instrument alleen vergroot je in het zingen alle instellingen. Zo ervaar je nog meer hoe je adem, stem en lichaam jouw geluid maken en versterken.’ Ik zing een kwint-loopje op ‘JO’. Onwennig zingt mijn klant me na, maar ik hoor een prachtgeluid in de dop. Nu de instellingen openen. ‘Volgens mij heb je je knieën op slot en leg maar een hand op je buik. Ontspan je kaak en voel ruimte in hals en keel… YO! Lippen tuiten!’

In een mum van tijd hoor ik een krachtige bariton klank met een warme ondertoon. Ik vraag: ‘Wat hoor je zelf?’ Mijn klant is licht ontdaan: ‘Ik weet niet dat ik dit in me had.’
‘Ja, ik doe niets’, grinnik ik, ‘dat is vanzelfsprekend jij met een dosis LEF.

Sing your speech
Op mijn piano staan wat evergreen songs. Verzoeknummer? Hij zegt: ‘Ja, Elvis…’ Ik fluister ‘m in: ‘Niet denken, gewoon zingen!’ Ik leg de akkoorden neer en zing een vette Love me tender met lichte André Hazes-snik… ‘Nu jij!’ Met een grote glimlach hoor ik wat er klinkt… heerlijk, krachtig en vrij…
‘Okay, nu de versie in theater Carré! Breng een aubade aan je geliefde, geknield onder haar balkon…elk woord heeft klank, elke zin een intentie…’

Vervolgens sluiten we af, hernemen de opening van de presentatie. Niet spreken maar klinken! Ik weet niet wat ik hoor. Met een glimlach zie en hoor ik hoe mijn klant ineens staat te Spreken met LEF!

Mariska Wessel

Spreek je als ondernemer, manager of directeur regelmatig voor kleine of grote groepen? Gun je zelf dan een onvergetelijke ervaring en schrijf je in door de training My Voice die Mariska samen met Piet Hurkmans geeft op 2 oktober. Na deze beproefde, eendaagse stemtraining zullen je presentaties nooit meer hetzelfde zijn.