Hoe vaak houd jij je in?

Lees meer

Hoe vaak houd jij je in?

Vanmorgen zat ik samen met een collega vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. We blijken een gezamenlijk thema te hebben dat ons bezighoudt: jezelf inhouden in situaties waar je eigenlijk iets anders had willen doen of zeggen. We delen dat dit inhouden vrijwel altijd te maken heeft met angst. Angst om iets niet te krijgen, angst om de ander voor het hoofd te stoten, angst om niet gezien te worden…..

Het gebeurt mij maar al te vaak dat ik bijvoorbeeld een potentiële klant wil bellen en dat dan niet doe. Zo ontmoette ik vlak voor de Kerst een directeur van een interessante organisatie. We hadden een inspirerend gesprek en wisselden contactgegevens uit. Afgelopen week loop ik dan te aarzelen of ik hem zal voorstellen elkaar binnenkort eens nader te leren kennen bij een kop koffie. Ik stel dat alsmaar uit. Ik houd me in. Ik zou het gewoon liever meteen doen, zonder na te denken. Dat past veel beter bij wie ik ben. Ik maak makkelijk contact, heb altijd wel iets te vragen of te vertellen, ben bereid de ander te helpen met mijn kennis, ervaring of netwerk. Dus waarom dan zo inhouden? Daar heb ik dan een tijdje last van, totdat ik de telefoon pak of mail om elkaar te ontmoeten. Daarna ben ik meteen verlost van de vertwijfeling. Ik voel me sterk en energiek.

Ook in de gesprekken die ik als mentor voer met klanten, heb ik soms een seconde dat ik mezelf inhoud. M’n intuïtie zegt dat ik op dat moment uiting zou moeten geven aan hoe ik het gesprek ervaar, wat me daarin opvalt. Als ik het niet zeg en me inhoud, voel ik me slecht en gestrest. Als ik het tóch zeg, en daarmee voor m’n gevoel het beste van mezelf geef, voel ik me goed. Bovendien geven klanten vaak terug dat ze blij waren dat ik uitgerekend dát zei. Dat hen dat aan het denken zette, of waardoor ze in actie kwamen.

Ik realiseer me dat ik me meer inhoud dan ik eigenlijk zou willen. Dit houd me ook af van wat ik werkelijk bereiken wil in mijn werk. Van het ten volle inzetten van mijn talenten. Samen met m’n collega spreken we de intentie uit voor het komende jaar om ons niet in te houden en elkaar daarin te steunen. Vol energie storten we ons vervolgens op de gezamenlijke plannen. We gaan ervoor! We houden ons niet in en geloven dat we juist daardoor het beste bij onze klanten naar boven kunnen halen. Door waarachtig en provocatief te zijn, vanuit compassie met de ander.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met het inhouden van jezelf, met niet authentiek kunnen zijn. Wat kost je dat? En wat het opleveren als je je niet meer inhoudt?

Ik wens je een avontuurlijk en uitdagend 2016.