Hoe jouw stem je presentaties kan laten vlammen

Mijn vader is er trots op dat zijn familielijn behoorlijk muzikaal is. Hij vertelt vaak over hoe zijn grootvader de hele buurt in het weekend rondom het orgel verzamelde met samenzang. Hoe zijn eigen vader zo mooi voordroeg.

Lees meer

Hoe jouw stem je presentaties kan laten vlammen

Mijn vader is er trots op dat zijn familielijn behoorlijk muzikaal is. Hij vertelt vaak over hoe zijn grootvader de hele buurt in het weekend rondom het orgel verzamelde met samenzang. Hoe zijn eigen vader zo mooi voordroeg. Zelf liep hij altijd door het huis te zingen… Liederen die hij oefende voor het koor waar hij bij zat. Ikzelf heb m’n hele leven lang tegen mezelf en anderen gezegd dat ik niet kon zingen. Op mijn 16e kroop ik ‘veilig’ achter mijn basgitaar en ondersteunde de leadzanger van onze rockband met mijn ritmische begeleiding. Van echt zingen is het niet meer gekomen….. Tot een jaar geleden.

Ik ben op een zanglerares afgestapt om te vragen of ze me wilde helpen om mijn schroom te overwinnen om te zingen. Ik had het veel eerder moeten doen. Het was echt fantastisch. Ik was aanvankelijk bang voor de lading emoties die los zou komen als ik mijn klankkast open zou zetten. Dat gebeurde ook wel, maar dat was okay. Daarna begon ik er zowaar plezier in te krijgen en vond dat ik best aardig klonk. Ik ga hier beslist mee door. Het voelt als de ontdekking van een niet gezien talent.

Door te gaan zingen met minimaal 1 toehoorder (de zanglerares) groeide mijn zelfvertrouwen enorm. Ook in het spreken voor groepen en in de trainingen die ik geef voelde me ik daardoor, nog meer dan ik al deed, als een vis in het water. Ik ervoer wat de enorme impact was van bewust mijn instrument (mijn stem en mijn lijf als klankkast) gebruiken als ik voor groepen spreek. Veel meer aandacht van het publiek, veel meer plezier en zelfvertrouwen bij het vertellen van mijn verhaal. Mijn invloed als expert lijkt erdoor te groeien.

Ik gun jou ook zo’n leerervaring. Als je je sprekersvaardigheden wilt verdiepen meld je dan aan voor de training My Voice op 25 juni. In deze unieke combinatie van stemtraining door Mariska Wessel en Authentiek Spreken door Piet Hurkmans leer je hoe je je performance kunt verbeteren en met meer ontspanning en overtuiging kunt spreken.