De kracht van Challenge Day

Lees meer

De kracht van Challenge Day

Afgelopen week deed ik als begeleider mee aan Challenge Day op de school van mijn zoon (13). Deze ervaring is voor mij louterend en baanbrekend voor mijn privé- en zakelijke leven. Challenge Day is vooral bekend door de veelbesproken KRO-serie Over de Streep. De uit Amerika overgewaaide methode leert om onverschilligheid en onbegrip tegen te gaan en wederzijds respect te stimuleren. Centrale vraag: wat weten we nu eigenlijk echt van elkaar? Ik vind het fantastisch om deze vraag zo vroeg mogelijk in dit leven te stellen en nooit meer los te laten.

Boodschappen
Een van de eerste belangrijke onderwerpen van deze dag is dat we al heel vroeg in onze jeugd boodschappen te horen krijgen van mensen om ons heen. Boodschappen die ervoor zorgen dat we onszelf verbergen achter een masker. Want stel je voor dat je jezelf bent, dan loop je het risico door anderen niet geaccepteerd te worden. Het eerste deel van de dag is dan ook te vergelijken met het het begin van je vroege jeugd: speels, heel veel energie, zonder oordeel. Honderd volwassenen en kinderen door elkaar ervaren hoe het is om lekker uit je dak te gaan in leuke games op coole muziek.

‘Als je me echt zou kennen….,’
In de middag wordt het serieuzer. Na persoonlijke aangrijpende verhalen van de trainers delen we in kleine groepjes (‘families’) een belangrijke vraag: ‘Als je me echt zou kennen, dan zou je …. van me weten?’ Deze gesprekken zijn heel persoonlijk en emotioneel. Ik ben bereid om dat met mijn ‘family’ te delen. Tegelijkertijd vraag ik me af waarom we dit niet vaker doen met elkaar: op het werk, thuis, met vrienden. Waarom zijn er zoveel muren om ons heen, dat we ons niet veilig genoeg wanen om dit met elkaar te delen en verbinding te ervaren? In de loop van de dag vervagen alle grenzen en oordelen over mezelf en over de anderen. Vol mededogen en ontroerd ben ik geraakt door wat jonge kinderen al hebben meegemaakt aan respectloosheid, pesterijen en ‘geweld’. Vol emotie stap ik zelf regelmatig ‘over de streep’ en ervaar daarbij de warmte van anderen. Dankbaar sluit ik de dag af.

Minder oordelen
Ik nodig je uit om vanaf nu minder te oordelen over je dierbaren, je collega’s, je buren, je landgenoten, over wie dan ook. Ga er maar van uit dat je bijna niets van ze weet. En als je dat echt zou weten, je met veel meer mildheid en mededogen naar hen zou luisteren. Daar begint het ware persoonlijke leiderschap.

Geef en ontvang
Hier sta ik in mijn werk voor en ik wil je vragen dat ook te doen: te luisteren zonder oordeel naar je collega’s, je baas, je geliefden. Begin er morgen mee en laat het niet meer los! Wat je geeft zul je ook weer terugontvangen: begrip, waardering en erkenning.

Zie ook:

Een reactie op “De kracht van Challenge Day

  1. Hallo Piet,

    Wat te gek dat je dit samen met je zoon hebt gedaan. Sinds ik het programma op MTV heb gezien ben ik grote fan. Mooi om te lezen wat het je allemaal gebracht heeft en wat een kado voor een 13 jarige om op deze manier zijn vader op een andere manier te mogen ontmoeten, Wauw, dit zou eigenlijk op elke school mogen plaatsvinden, dan gaan de mensen meteen weer een stukje leuker met elkaar om.

    Ik wens je nog een hele bijzondere zondag,
    Warme groet
    Petra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *