De jeugd spreekt

De TED-talks (Ideas Worth Spreading) hebben in een hoog tempo via internet de wereld veroverd. Vooral onder actieve social media gebruikers zijn ze bekend. Inspirerende sprekers passeren de revue en worden bewonderd door een enthousiast live publiek en daarnaast door een wereldwijd internetpubliek. In hun 5-jarige bestaan bereikte TED meer dan 500 miljoen kijkers via internet. Naast het oorspronkelijke Californische initiatief verschijnen er meer en meer onafhankelijke georganiseerd edities, de zogenaamde TEDx. Ook in Nederland zie je in steden als Amsterdam, Rotterdam, Maastricht, Delft TEDx-events ontstaan de afgelopen jaren. Bijna letterlijk in de kinderschoenen staat de jeugdeditie van TED voor jongeren tot ongeveer 18 jaar. Onder de naam TEDxYouthAmsterdam begon initiatiefneemster Evelyne Peeters in 2010 met dit mooie project. Ook in andere landen komen de Youth-edities als paddestoelen uit de grond. Alleen tussen 17 en 21 november van dit jaar worden er over de hele wereld al 85 TEdxYouth events gehouden.

Ik had de eer om in het weekend van 5-6 november met de workshop Authentiek Spreken de jeugdige sprekers van dit jaar voor te bereiden op hun optreden op 20 november tijdens TEDxYouthAmsterdam. Ze spreken daar in Science Center Nemo voor een live publiek van 200 leeftijdgenoten en andere belangstellenden. Ook worden hun talks op de dag zelf gestreamd door de NOS en nu.nl. De sprekers van vorig jaar en de mensen van TEDxYouthAmsterdam namen ook deel aan de workshop. Het werd een onvergetelijk en leerzaam weekend.

Het mooie aan dit weekend was voor mij dat jongeren en volwassenen samen twee dagen lang mét en van elkaar geleerd hebben. Niet alleen over spreken in het openbaar, maar ook in het delen van ervaring, kennis, ideeën, inspiratie. Geholpen door de methodiek, het prachtige Hotel Blooming en de enorme bereidheid van iedereen om ervoor te gaan was het groepje jongeren binnen no time een hecht team.

De jongste TEDxYouth spreker heet Puck Meerburg. Hij is 11 jaar en bouwt nu al Apps zoals TafelTrainer en The Quizzer. Waar voor de meesten van ons programmeertalen als PHP, Javascript en Objective-C volstrekt abracadabra zijn, zijn ze voor een jongen als Puck vanzelfsprekend. Trots toont Puck dan ook de foto waarop hij aan prins Willem-Alexander persoonlijk zijn TafelTrainer mocht laten zien. Vrolijk demonstreert hij ook tijdens de lunchpauzes zijn applicaties aan zijn nieuwsgierige medecursisten. Zij staan enorm versteld van wat hij allemaal weet  en kan en noemen hem al snel ‘hun kleine held’.

De ‘oudste’ spreker van het gezelschap is Meike Opdeijn (22). Zij weet mij in dit weekend een paar keer flink te raken met haar indrukwekkend verhaal dat zij ook op 20 november zal vertellen tijdens TedxYouthAmsterdam. Na een ongeluk op school en een jarenlange geschiedenis van pijn, wordt uiteindelijk haar linkerbeen geamputeerd. Voor haar het begin van een nieuw leven zonder pijn. Ze gaat sporten en stort zich fanatiek op het rolstoeltennis en is inmiddels gekozen voor onze nationale selectie. Haar ambitie is om in 2016 op de Paralympics in Rio Janeiro te staan, voor goud wel te verstaan!

 

Wat het weekend met jonge sprekers extra bijzonder maakt is dat Blooming (Hotel en Trainingsbureau) al hun faciliteiten beschikbaar stelt om het beste uit de deelnemers te halen. We mogen er slapen, eten, trainen, zwemmen (door sommigen), wandelen. Zowel op zaterdag als op zondag is de voltallige directie bij belangrijke momenten aanwezig. Hun support ervaar ik als een warm bad. Femke Lans, de directeur van het trainingsbureau, is zo enthousiast dat ze zich ingezet heeft om een kleurrijk avondprogramma voor de  deelnemers te organiseren. Op zaterdagavond komen ervaren rotten als Chris Zegers (acteur en tv-presentator) en Jim Stolze (directeur van TEDx) zelf spreken. Daarna mogen alle deelnemers hun presentatie doen, met een countdownklok die aftelt zoals bij alle TED talks. Ze krijgen feedback van Chris en Jim en een ‘complimentendouche’ van het aanwezige publiek. Iedereen schrijft één positief woord als waardering op een vel papier en toont het aan de sprekers. Alle velletjes worden ingezameld en overhandigd aan de sprekers. Ik ben onder de indruk hoe deze jonge mensen in één dag gegroeid zijn en bovenal me enorm weten te inspireren met hun ideeën, onbevangenheid en strijdlust. Die avond liggen alle deelnemers vrolijk met elkaar te chillen op de geweldige loungebanken in de lobby van het hotel. Ze hebben het zichtbaar naar hun zin. De volgende dag hoor ik dat ze ook nog ’s nachts naar het strand zijn geweest met z’n allen.

Op zondag werken we aan de verfijning van ieders presentatie. Lekker buiten in het bos nemen we alle rust om bij iedere spreker stil te staan en feedback te geven om het verhaal en de vorm nog sterker te maken. De middag zullen ze als opmaat naar 20 november een slotpresentatie geven aan de aanwezige familieleden en ook weer de Blooming directie. Het is indrukwekkend hoe zij zich allemaal de feedback ter harte hebben genomen.  Het verhaal van iedereen staat als een huis. Ze hebben er plezier in. Allemaal spreken ze 5 minuten als vingeroefening voor 20 november. Dan zullen ze 9-10 minuten spreken, de helft van de officiële TED sprekerstijd van 18 minuten.

Die avond en de dagen erop ontstaat een levendig twitterverkeer tussen alle deelnemers die maar moeilijk afscheid kunnen nemen van het geweldige weekend. Langzaam gaan zij zich concentreren op hun presentaties op 20 november in Nemo Amsterdam. Het event is inmiddels volledig uitverkocht, maar ik raad jullie aan de sprekers te volgen via de livestream van de NOS.

Naast Puck en Meike die ik eerder noemde, spreken de volgende jongeren. Pelle Brakkee (18 jaar) begon op zijn 16e samen met een leeftijdgenoot SBM Multimedia, een full-service marketing bureau. Hij wil jonge ondernemers en mensen met leuke ideeën bij elkaar zetten zodat ze het samen kunnen gaan uitwerken. Zijn motto: als je je ervaring en je hart er maar in legt, als je het maar durft te doen, ongeacht of je nu 18 of 50 bent. Een belangrijk inspiratie daarbij is voor Pelle “Be yourself, no matter what they say” uit de song An Englishman in NewYork van Sting.

En dan Marieke Peters (14). Zij heeft een missie: iedereen een beetje creatiever maken. “We hebben allemaal ideeën, je moet er wel iets mee doen”.  Ze maakt filmpjes over persoonlijke dingen die haar bezighouden. Zo heeft ze bijvoorbeeld een filmpje gemaakt My Bucket List waarin ze verbeeldt wat ze allemaal nog wil doen voor ze dood zal gaan. Ze zegt dat ze ze er gelukkig wordt van zo’n creatief proces. Zo schreef ze bijvoorbeeld ook een lange brief waarin haar tienerleven tot in detail beschreven is en maakte daarover een video. Die brief is bedoeld voor… Marieke, maar mag ze pas over twintig jaar openmaken. Marieke: „Met creativiteit kun je echt een heel eind komen. Kijk maar naar mij. Ik maakte deze filmpjes en nu sta ik op TedxYouthAmsterdam”

Emre Ertugrul (15) is een rapper. Normaal houdt hij er niet van zichzelf te uiten. Maar met rap zegt hij gewoon alles kwijt te kunnen. Bij een goeie beat gaat hij schrijven en en dan raakt het hem. Emre zet zich in voor Rapucation (Rap en Educatie). Met dit initiatief willen ze ‘ruis’ uit het onderwijs halen. En ‘ruis’ is kinderen die de les verstoren. Hij was zelf ook ooit de ‘ruis’. Nu noemt hij zichzelf lachend een engel. Hij rapt: “Zoveel downs, maar ik hou me rustig. Leven is een wedstrijd en ik ben strijdlustig. Ik geloof in mezelf. Doe ik het met de bal of doe ik het met rijmen. Ik weet wat ik wil. Ik ben doelgericht nr. 10 op het veld en nr. 1 in die rap……”

Dit zijn de sprekers van TedxYouthAmsterdam 2011 die aan het weekend meededen. Ook van de editie 2010 deden enkele sprekers met de workshop mee die ik graag nog even wil noemen. Jip Maathuis (14) startte op zijn 9e met een goede-doelen-actie voor War Child door chocoladeletters te gaan verkopen. Dat doet hij ook dit jaar weer, en zeker in deze tijd van het jaar heeft hij ieders steun hart nodig. Robert van Hoesel (18) bouwde al op de basisschool websites en op zijn 16e startte hij serieus als ondernemer. Hij richtte o.a. kvk18.nl op en werkt nu met andere jonge ondernemers samen aan mooie projecten met bijv. bedrijven of in het onderwijs. En tot slot Thijl Klerkx (17) die per bakfiets biologische producten aan huis bezorgt.

Voor wie er zondag 20 november bij TedxYouthAmsterdam kan zijn wens ik veel plezier en inspiratie. En de ’thuisblijvers’ raad ik aan de livestream te volgen. Dit mag je niet missen!

*** Foto- en videomateriaal: Met grote dank aan @denkbeeldhouwer

2 reacties op “De jeugd spreekt

  1. Dag Piet,

    een héél leuk blogartikel en ik kan alleen maar onderschrijven, dat het zeer bijzonder was. We hebben het van kort bij mogen meemaken en zagen inderdaad ’s zaterdagmorgens nog een groepje individuen die elkaar voor het eerst zagen…om ’s middags al een eerste LAAIEND enthousiast smsje van Marieke te krijgen waarin ze van de daken ‘schreeuwde’ hoe TOP ze de groep en de workshop vond. ’s Avonds heb ik het groepje zelf naar Bergen-aan-Zee gereden en enkele uren later weer opgehaald en ik kan iedereen verzekeren dat het een zeer levendige boel was in de auto. Als ik niet beter had geweten, zou ik gezworen hebben dat deze jongelui elkaar al jaren kenden.

    Tja…en dan de afsluitende presentaties ’s zondags: helemaal ÁF!

    Het moge duidelijk zijn: wij als ouders hebben op onze manier ook genoten en Marieke enorm zien groeien. Het getwitter was en is overigens nog steeds niet van de lucht, hetgeen zeker als een ‘graadmeter’ gezien mag worden. GEWELDIG en we sluiten ons dan ook van harte aan bij de complimenten aan iedereen die hier zijn steentje aan heeft bijgedragen, incl. Blooming (zowel de locatie al het team erachter!).
    Ralph en Sandra (ouders van Marieke)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *