Authenticiteit…. Wat is dat voor jou?

Lees meer

Authenticiteit…. Wat is dat voor jou?

‘Authenticiteit wat is dat eigenlijk?’, vroeg mijn dochter laatst. ‘Een ander woord is ook wel oorspronkelijk’, zeg ik tegen haar. ‘En wat is dat dan?’ vraagt ze. ‘Nou, dat je bent wie je echt wilt zijn, in plaats dat je vindt dat je iemand moet zijn’, probeerde ik maar eens. Oh ja, dat snapte ze wel. Ik vind het best wel lastig om het uit te leggen, terwijl voor mij gevoelsmatig helemaal duidelijk is wat het is. Ook merk ik in gesprekken met anderen dat het lastig is om uit te leggen, terwijl iedereen er zo zijn eigen betekenis aan geeft en meteen lijkt te snappen waar ik het over heb als ik authentiek of authenticiteit zeg. Het is een begrip wat ons allen heel sterk lijkt te verbinden.

Dat merk ik ook in mijn workshops authentiek spreken. In heel korte tijd leren mensen op een manier spreken of presenteren die heel dicht bij henzelf ligt. Echt onderscheidend aan deze workshop is dat het eigenlijk helemaal niet over spreken gaat, maar over authentiek ‘zijn’. Om een of andere geheimzinnige reden stromen er andere woorden uit je mond wanneer je authentiek bent, dan wanneer je een verhaal vertelt waarvan je denkt dat mensen het willen horen. Dat laatste gaat ook vaak gepaard met spanning, terwijl bij authentiek spreken een natuurlijk plezier naar boven komt en het publiek aandachtig is. Wat heel fijn is als je spreekt.

Bij mij beantwoordt die sensatie heel sterk aan de behoefte om gehoord te worden. En dat gaat beter als ik authentiek ben in plaats van dat ik het ‘afdwing’ met bepaald gedrag, waar ik mezelf niet lekker bij voel en mijn publiek maar niet lijkt aan te haken. Ik ben erg benieuwd naar reacties of ervaringen van lezers. Wat is ‘authenticiteit’ voor jou? Wanneer voel je je authentiek, of zeggen mensen dat je dat bent? Ik vind het prachtig als je dat hier wilt delen.

7 reacties op “Authenticiteit…. Wat is dat voor jou?

 1. Hoi Piet,

  Authenticiteit, ik ben ik, ik ben mezelf, ik ben.
  Maskers af, verdedigings muren afbreken, echt zijn, ik ben, is voor mij een onderzoek. Door mijn opvoeding, mijn omgeving heb ik een bepaald beeld van mezelf gevormd, wie ik denk te zijn. Maar klopt dat beeld met mijn diep innerlijk wezen, gevoel? Steeds weer nieuwe ontdekkingen over mezelf soms ontroerend soms confronterend.
  Ik zeg ja tegen al mijn ontdekkingen, zonder oordeel maar in liefde.

  Met mijn clownerie gaat het ook om authenticiteit. Het gaat niet om de clown te spelen, de “Bassie” clown, de lolbroek, grapjas.
  De spirit van de clown is transparant, authentiek, en zonder verdediging op het podium.
  Een clown betreedt de wereld zonder oordel vooraf.

  Ik ben authentiek wanneer ik transparant ben.

  groet Vera Baars
  De Rode Neus

 2. Hi Piet,
  N.a.v. je uitnodiging moest ik even denken aan toen ik een paar weken terug in SloveniĆ« een presentatie gaf over coƶperatie(s) en ik het woord “missie” noem en mijn vertaler hoorde zeggen “poslanstvo”. Poslanstvo? Ja, dat is een echt mooi Sloveens woord, het betekent “waartoe je in de wereld gestuurd bent”, legde hij uit. Dat sprak me erg aan, vanwege de beelden van beweging en richting die het bij me oproept. En ook verbinding eigenlijk: met de wereld. Ik ben er, de wereld is er. Mijn beweging en richting, waartoe ik in de wereld ben. Dat is voor mij “authentiek”.
  groeten!
  Onno

 3. Hoi,

  Authentiek zijn betekent voor mij: open en eerlijk zijn over jezelf naar anderen en naar jezelf toe. Je kwetsbaar durven opstellen. Ik heb gemerkt dat als je dat kunt je eigenlijk het sterkst bent.

  Groetjes, Anke

 4. Hoi Piet,

  Zoals je op Twitter vroeg, hierbij mijn reactie ook op je Blog:

  [begin 140 karakters] voor mij is authenticiteit naar de basis, de kern, de puurheid, het zuivere ‘zelf’ en congruent van daaruit handelend. [einde 140 karakters]

  Wat ik daarmee bedoel is los van schone schijn (the Bucket residence, lady of the house speaking!), dubbele agenda’s c.q. ‘verborgen’ bedoelingen (ecologie-check toegestaan) of bewust van beperkende overtuigingen (jouw ervaringen uit jouw verleden, bieden geen garantie voor de toekomst), doen wat goed voor jou voelt EN wat in de context (informeel) leiderschap ook goed is voor je omgeving (lees: organisatie, opdrachtgevers, afnemers, etc.).

  Ongetwijfeld ben ik niet volledig, maar dit zijn in ieder geval my two cents.

  Vrolijke groet,
  Maik

 5. Hoi Piet,
  Authenticiteit vind ik soms een lastig begrip omdat het impliceert dat je ook niet authentiek kan zijn. Authentiek is goed en niet authentiek is fout. Als je zo denkt heb je weer een gedeelte buitengesloten van jezelf en kan het een kramp worden: ik moet authentiek zijn, wie ben ik dan als ik authentiek ben. Is mijn twijfel, mijn onzekerheid, mijn gestuntel, mijn incongruente boodschap, mijn opsmuk, mijn verdoezelen, etc… niet authentiek? Ze horen toch ook bij wie ik ben? Hoe moet ik authenticiteit dan begrijpen? Pas als ik het vertaal naar transparantie en congruentie kan ik het begrijpen wat er met authenticiteit op relatief niveau bedoeld wordt: Op je gemak zijn bij jezelf en dat helder uitstralen met een boodschap die klopt bij wie je bent, waar jij voor staat, wat je voelt en wat je denkt. Alles is op een lijn. Helder en transparant. Groetjes, Katrien

 6. Ondanks dat grafisch ontwerpen en tekenen mijn passie is heb ik er toch lang over gedaan om daarover met het juiste gevoel te communiceren. Altijd verontschuldigend, altijd het gevoel dat ik niet begrepen werd of dat ik iemand iets aan het verkopen was.
  Totdat ik yogalessen ging geven. Niet om er iets aan te verdienen maar omdat ik het heerlijk vond om de kennis en de ervaring van 15 jaar beoefening wilde delen met anderen. Yoga is ook een passie. Het ‘verkopen’ ervan ging mij moeiteloos af. Het voelde als iets van mijzelf, iets van diep van binnen. Door die ervaring heb ik het gevoel dat ik dat ook kan in mijn vak. Als ik uitga van dezelfde missie, het delen van mijn ervaring en verwondering, kom ik dichter bij de kern van wat ik wil communiceren. Recht uit het hart, met veel verwondering en zonder verontschuldiging. En dat zijn dingen waaraan iedereen zich wil verbinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *