Afleren maakt je effectiever

In deze blogpost wil ik je uitdagen het komend jaar te stoppen met gedrag dat je succes in de weg staat. Ik heb het over doelgericht afleren. Daar kom ik zo op terug. Ik weet het, het is de tijd van de goede voornemens.

Lees meer

Afleren maakt je effectiever

In deze blogpost wil ik je uitdagen het komend jaar te stoppen met gedrag dat je succes in de weg staat. Ik heb het over doelgericht afleren. Daar kom ik zo op terug. Ik weet het, het is de tijd van de goede voornemens. We hebben er allemaal wel een paar en we maken ze ook juist in deze periode wanneer er een nieuw jaar aanbreekt. En we weten uit eigen ervaring wat de slagingskans van goede voornemens is. Ik wil je vragen om eens te kijken naar welke successen je het komend jaar zou willen bereiken. Welke van die gewenste successen heb je al eerder geformuleerd voor jezelf en niet bereikt? Wil je dit blijven herhalen of zou je er een doorbraak in willen voor jezelf: dat je die successen wél behaalt. Of met andere woorden wil je blijven zitten in wat Einstein de Wet van Waanzin noemde: betere resultaten verwachten, maar dezelfde dingen blijven doen?

Ik ga je een heel simpel recept geven om uit die Wet van Waanzin te komen. En laten we wel wezen, ook voornemens rond de jaarwisseling behoren tot die Wet. We hebben allemaal onbewust de drang om te willen winnen, vaak vanuit een dieper liggende behoefte aan erkenning en waardering. Vaak blijven we gedrag herhalen dat ons eerder succes gebracht heeft, omdat we zijn gaan geloven dat dat opnieuw zal werken. We hebben vaak niet in de gaten dat dat gedrag ons juist afhoudt van nieuw succes. Maar hoe komen we daar nou achter als niemand er ons op wijst of als je zelf geen systeem hebt georganiseerd dat anderen je erop kunnen/mogen wijzen?

In de trainingen die ik geef, maak ik gebruik van een heel eenvoudig feedback systeem. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je successen alleen maar kunt behalen door anderen bewust te betrekken bij jouw ontwikkeling en dat jij een bijdrage levert aan die van anderen. En dat is ook waarom goede voornemens vaak mislukken. Dat je er anderen niet bij betrekt om jouw voornemens tot een succes te maken. Wees gerust je hoeft er niets nieuws voor te doen. Je hoeft alleen maar iets te laten, iets niet meer te doen…. iets af te leren als het ware. De feedback – en ook feedforward – geeft je zoveel waardevolle informatie over hoe jij de dingen doet, dat het voldoende is om te stoppen met een bepaald gedrag. Het resultaat daarvan is dat er achter dat gestopte gedrag iets vandaan komt dat door anderen veel meer gewaardeerd wordt en jouw effectiviteit enorm vergroot en daarmee je kans op succes.

1. Vraag anderen hoe je het doet

Organiseer een groep mensen die je vertrouwt of respecteert. Dat kunnen mensen op je werk zijn, klanten, familie, vrienden of een mix daarvan. Leg hen uit wat je bedoeling is. Vraag hen het verleden los te laten, de waarheid te vertellen en ondersteunend en behulpzaam te zijn. Stel hen de eenvoudige vraag ‘Wil je mij vertellen hoe ik het doe?’ Deze vraag volstaat op zich. Je zou nog specifieker kunnen zijn door antwoord te vragen op: a. wat vind je dat ik goed doe? b. wat moet ik veranderen? en c. hoe kan ik nog beter worden? Een belangrijke noot hierbij: geef niet je mening of oordeel over de ontvangen feedback, schiet de boodschapper niet af, stel eventueel een verhelderende vraag. Een simpel ‘dankjewel’ is beter op zijn plaats.

2. Feedforward

Ga een tijdje aan de slag met de dingen die je gehoord hebt uit bovenstaande vraag. Het kan zijn dat je in de tussentijd bijv. beter bent gaan luisteren, spijt hebt betuigd over vervelend gedrag, anderen meer betrokken hebt in jouw proces. Dan ben je toe aan de volgende stap: de feedforward. Deze bestaat uit vier simpele stappen: 1 benoem een bepaalde gedraging die je wilt veranderen, bijv. ik wil met meer respect luisteren 2. beschrijf deze doelstelling tegen iemand die je kent (werk, privé) 3. vraag die persoon om twee tips voor de toekomst te geven waardoor je een positieve wending aan jouw gekozen gedraging kunt geven, in dit geval luisteren met respect. Bijvoorbeeld: wil je mij twee ideeën aan de hand doen die ik in de toekomst kan toepassen zodat ik met respect kan luisteren 4. luister aandachtig naar de suggesties. Schrijf ze op. Ontvang de tips met een simpel ‘dankjewel’. Bekritiseer de tips niet, oordeel er niet over, ook niet positief, bijv. “dat is een goed idee”. Dat is alles. Herhaal het proces met zoveel mensen als je wilt.

Wil je voor jezelf of met je team ervaren wat de enorme impact is van dit eenvoudige proces? Neem dan contact met me op. Ik ondersteun je daar graag bij. Succes gegarandeerd!

Afleren

In zijn simpelste vorm kun je afleren ook al ervaren in mijn Authentiek Spreken & Presenteren trainingen. De trainingen zijn bedoeld voor leiders, managers, ondernemers en professionals. Je leert hierin echt verbinding te maken met je publiek, om te gaan met essentie feedback, om te gaan met oordelen over jezelf en het publiek, om te gaan met zelfsaboterende gedachten die je ervan afhouden het beste van jezelf te laten zien. Veel van deze saboterende gedachten, of aannames over hoe je eerder succes hebt gehad, kunnen je juist afhouden van succes. Je verhaal kan dan nog zo goed doortimmerd in elkaar zitten, je powerpoint of prezi kan dan nog zo gelikt zijn, het publiek wil vooral altijd eerst weten ‘wie staat daar ons dit verhaal te vertellen?’

Vooral in de opening van je verhaal komt het er op aan hoe je verbinding weet te maken met je publiek. Je leert bovendien, zoals ik al zei, in deze training dingen af in plaats van nieuwe dingen aan. En dat afleren biedt je juist weer het zicht op erkenning, waardering en succes. Niet alleen je succes als spreker. Er liggen in mijn benadering overal uitdagingen op het gebied van intermenselijk gedrag, meestal leiderschapsgedrag. Simpelweg stoppen met bepaald gedrag zal je meer succes brengen dan je met eerdere ‘succesformules’ voor jezelf hebt bereikt. Bepaalde ‘strenge’ spelregels in mijn training dagen je uit gedrag achterwege te laten dat erop gericht is de aandacht op jezelf te vestigen. Een simpel voorbeeld van een spelregel is dat je niet mag ingaan op de inhoud van vorige sprekers. Een spelregel die in het begin nog wel eens tot verwarring en weerstand kan leiden. We zijn het zo gewend om ongevraagd opmerkingen te maken over wat anderen gezegd hebben om daarmee ons eigen verhaal te legitimeren. Zelden zijn we ons bewust van het effect daarvan. We lijken daarmee misschien scherp en gevat over te komen, maar eigenlijk maken we ons schuldig aan de meest voorkomende ergernissen die je ook veel op de werkvloer hoort. Ik noem er maar een paar: te veel waarde toevoegen, oordelen, pronken met andermans veren, geen dankbaarheid betonen, etc… De training Authentiek Spreken & Presenteren gaat dus veel verder dan het aanleren van vaardigheden. Je leert als vanzelf dingen af, waardoor er daaronder vandaan iets unieks van elke spreker zichtbaar wordt. Iets authentieks, iets van echte waarde. En daarin zit de belangrijkste ingrediënt voor succes: dat je iets persoonlijks laat zien in relatie tot anderen doordat je een ander trucje hebt afgeleerd. En neem van mij aan: er valt niets nieuws te leren. Alles wat je nodig hebt om succesvol te zijn heb je al. Je hoeft alleen maar iets af te leren of met iets te stoppen, waarvan je denkt dat het je succes zal brengen.

3 reacties op “Afleren maakt je effectiever

 1. 2011 een jaar waarin het geluk verscholen ligt in alles dat er al is.
  Het is de manier waarop jij jezelf ervaart en evenaart.
  Zo simpel is dat idd.
  Deze zinsnede zegt iets over mezelf en wat mij verbind met het stuk dat Piet schreef.

 2. Lieve Piet,

  Ik neem mij het recht je te schrijven omdat ik je dankbaar ben voor alle woorden die ik via je blog heb mogen lezen en die mij een heel jaar lang vergezelden, op weg naar mijn eigen succes.

  Ik heb afgelopen jaar meer gelezen dan ik ooit in mijn hele leven bij elkaar gelezen heb en ontdekte dat ik daardoor het eigen wiel niet meer uit hoefde te vinden. Ik ontdekte een grote verbondenheid in de woorden die ik lees in boeken die zo op mijn pad komen. Ik ontdek dat de zevenmijl stappen die ik in het verleden maakte de kleine stapjes over sloegen en ik zodoende niet in staat was te komen tot de kern van mijn probleem en oplossingen niet zichtbaar waren.
  Je laatste blog,”afleren maakt je effectiever”is het zetje dat ik nodig heb om te durven geloven wat mensen om mij heen steeds naar me roepen.
  ‘Zie welke krachten er in je schuil gaan en durf ze naar buiten te brengen.” Dit maakte mij nog angstiger, tot het moment nu. Ik heb je blogtekst gelezen en gelezen en nog eens gelezen heb. Ja, het dringt tot me door, afleren maakt me effectiever.
  Dank je voor de bijdrage die je leverde in mijn proces.
  Ik ben je dankbaar.

  Hartegroet Francien.

 3. Mooie blog Piet! Ik heb me meteen aangemeld voor je nieuwsbrief, ben benieuwd hoe die inspireren. De Wet van Waanzin kende ik in die termen nog niet, wel de vooronderstelling die daaraan verbonden is: “wie doet wat hij altijd deed, zal krijgen wat hij altijd kreeg”.

  Persoonlijk ben ik niet zo van het “afleren”. Liever leer ik mensen via een vergroot bewustzijn dat er alternatieven zijn. Het oude patroon kan nog best van nut zijn, het is m.i. vooral de kunst om per situatie de juiste keuze te maken. Soms kun je dan terugvallen op dat oude vertrouwde en soms heb je voor iets anders te kiezen. Dus hoe meer gereedschap in de kist, hoe meer keuzemogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *